Search

Rak prostaty. Działania po operacji

Rejestracja: 07/14/2017 Wiadomości: 5

Rak prostaty. Działania po operacji

Dobry wieczór!
U ojca zdiagnozowano raka prostaty pT3aN0M0.
Tydzień temu wykonano radykalną prostatektomię. Usunięto pobliskie węzły chłonne (lewe i prawe). Nie ma przerzutów, kanały nasienne nie są dotknięte guzem, usunięte węzły chłonne również były czyste. ALE według wyników badań histologicznych - charakter gruczolakoraka przewodowego guza (jak rozumiem, superagresywny). Chirurg przewiduje nawrót z prawdopodobieństwem 99% ze względu na charakter guza.
Po operacji (robot Da Vinci) nie zalecono dalszego leczenia - zalecenia tylko po to, aby zarejestrować się w poradni onkologicznej i przekazać psa co 3 miesiące.
Czy to prawda? Dlaczego nie ma dodatkowego leczenia, jeśli oczywiście oczekujemy nawrotu? Hormony / ray?
To znaczy, po prostu usiądź i poczekaj, aż wszystko znowu się pogorszy (((
A może dalsze leczenie zostanie przepisane w poradni onkologicznej?
Proszę, pomóż mi to rozgryźć. Naprawdę chcę pomóc mojemu tacie.

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 07/14/2017 Wiadomości: 5

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 07/14/2017 Wiadomości: 5

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Po pojawieniu się uzależnienia od terapii hormonalnej nie pozostało nic innego, jak przeprowadzić chemioterapię paliatywną, postanowiłem ją opisać osobno, jest to zupełnie inna "terapia" -
http://www.oncoforum.ru/forum/showthread.php?t=105800

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 07/14/2017 Wiadomości: 5

[QUOTE = Yuriy Nikolayevich; 360806] Po rozpoczęciu uzależnienia od terapii hormonalnej, nie było już nic do czynienia z paliatywną chemioterapią, postanowiłem opisać to osobno, jest to zupełnie inny "zabieg" -
http://www.oncoforum.ru/forum/showthread.php?t=105800

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 03/12/2013 Wiadomości: 58

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 08/23/2017 Wiadomości: 1

Cześć Mam 55 lat. W 53 roku operację przeprowadzono na DaVinci w rok - przerzuty do kości. Żałuję, że zaraz po operacji nie angażowałem się w komórki raka prostaty krążące we krwi. Po prostu nie posiadałem informacji. Istnieją dwa sposoby - oficjalny - istnieją 3 laboratoria na świecie, które mogą określić obecność tych komórek i prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów. To jest laboratorium RGCC w Grecji (oddział w Szwajcarii). Są też Koreańczycy, ale ich nie znam. Druga - ogólna hipertermia - wyzwala apoptozę wszystkich komórek rakowych. Można to łatwo zrobić w Nowosybirsku. Przybyłem tam dopiero, gdy nastąpiły przerzuty. Lekarz powiedział, że "warunkowo" było przyjść nazajutrz po operacji. Jeśli chcesz napisać szczegółowo: [email protected] Wciąż jest wiele szczegółów dotyczących diety, enzymów i tak dalej. Ważne jest, aby zacząć na czas. Powodzenia. Szybko się wylecz.

Rejestracja: 06/07/2017 Wiadomości: 5

Teraz musisz tylko kontrolować PSA. Nie jestem lekarzem, ale mój ojciec również miał operację. PSA urósł nieco, ale dla PET KT wszystko jest czyste. Jeśli nagle twój pies się urośnie, udaj się prosto do Sankt Petersburga, do Instytutu Radiologii i Technologii Chirurgicznej. Istnieje tomograf PET z PSMA z izotopem galu 68. Ta procedura ujawnia lokalizację nawrotu, gdy pies jest poniżej 1. Koszt 35 tysięcy rubli plus izotop 4000 pocierać. Ale to jest najlepsza rzecz do zrobienia. W Rosji tylko w Petersburgu. Następnie, w oparciu o wyniki, określ taktykę leczenia. Teraz żyj w pokoju. Może w ogóle nie będziesz miał nawrotu i wpadniesz w panikę. Powodzenia dla ciebie.

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 11/23/2017 Wiadomości: 1

Dzień dobry!
Na tej stronie, ostatnio, przepraszam z góry, jeśli zrobiłem coś niezgodnego z lokalnymi przepisami.

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 10.07.2016 Wiadomości: 3 465

Wiadomość z% 1 $ s napisała:

Rejestracja: 08/18/2018 Wiadomości: 1

Rehabilitacja po operacji. Może ktoś pomoże mojej historii.

Kilka lat temu miałem operację prostaty, ponieważ miałem raka. Po tym, moc, łagodnie mówiąc, stała się zupełnie inna. Seksuolog poradził mi, abym poddał się fizjoterapii na aparacie Yarovit. Efekt był tylko tymczasowy, nie mogłem codziennie chodzić na zabiegi. Potencjał nie powrócił. Następnie lekarz powiedział mi o nowym urządzeniu, białoruskiej produkcji Androspok: jest bardziej funkcjonalny, ale jednocześnie kompaktowy i łatwy w użyciu. Kupiłem go do użytku domowego, ponieważ, aby przejść gdzieś na zabieg nie jest bardzo wygodne. Przez pięć tygodni robiłem to samemu w domu, wynik jest oczywisty. Pojawiły się poranne erekcje, czasami w środku nocy budzę się z erekcją, tak jak w mojej młodości (I FACT ME PRAWIE 60!). To oznacza, że ​​się regeneruję! Przyjaciele, nie musisz wkładać krzyża, nawet po usunięciu prostaty. Najważniejsze to słuchać tego, co mówi lekarz, wierzyć w siebie i wszystko będzie dobrze!

Moje doświadczenie w leczeniu raka prostaty w Niemczech

Drodzy czytelnicy! Odpowiadając na prośbę redakcji czasopisma, napisałem tę recenzję - historię mojego leczenia. Naprawdę chcę, aby każdy, kto odwiedził ten sam atak, mógł przeczytać tę historię, zmobilizować się, nie tracić serca i odzyskać zdrowia, z woli Boga, w Niemczech.

JAK TO WSZYSTKO ZACZĘŁO

Nazywam się Mikhail Fedorovich Anikin, pochodzę z okolicznych przedmieść. Mój dobry przyjaciel, dr Vyacheslav O. ze szpitala wojskowego, polecił mi wykonanie badania krwi na PSA. Nie powiem, że coś mnie bolało lub przeszkadzało. Ale w rozmowie powiedział kiedyś, że mężczyźni po 50 latach nie ingerują w wiedzę o sobie bardziej niż młodzi ludzie. Ponieważ istnieją choroby, które pojawiają się z wiekiem, ale które można opanować na wczesnym etapie.

Jedną z tych chorób jest rak prostaty, jak mi powiedział lekarz. I nie pomyłka.

W skrócie, moje PSA było powyżej normy - 11,2 ng / ml. Ponownie sprawdzono ponownie - 10.9. Trzy tygodnie później zameldowali się w Instytucie Urologii w Moskwie - 11.5. Ogólnie rzecz biorąc, poszedłem do urologii na trzy dni, zrobiłem biopsję z prostaty, a teraz dali mi wynik, w którym zapisano diagnozę: rak o wysokim stopniu złośliwości z sumą 3 plus 3 = 6 według Gleasona. Zaleca się działanie bez straty czasu, ponieważ, jak wyjaśnił lekarz, z taką sumą Gleasona, rokowanie jest dobre, a choroba nie może się rozpocząć.

Ale gdzie - tutaj, w naszej urologii? Małżonek odradza się działać w Rosji, a ona nie doradzi zła. Nie powiem, że jestem bogatym człowiekiem, pracuję na stanowisku kierowniczym, mam dość do godnego życia, ale nie mam "dodatkowych" pieniędzy. Jednak zdrowie jest zawsze na pierwszym miejscu i będą fundusze na to za granicą.

JAK POSZUKUJĘ KLINIKI

Wszyscy wiedzą, że nasz rząd i inni ludzie publiczni są traktowani w Niemczech lub Izraelu. Internet na wyciągnięcie ręki; wysłał prośby do kilku klinik w tych krajach. Wysyłaj odpowiedzi, połączenia.

Kilka dni całkowicie odmówiło leczenia w Izraelu. Nie podobał mi się ich agresywny marketing (nie dają nawet czasu, aby naprawdę o tym myśleć), ciągłe natrętne oferty (przy okazji, wciąż się pojawiają), niepewność cen i brak obiektywnych informacji na temat leczenia.

Dlatego przełączyłem wyszukiwanie na Niemcy. Nie zaciągnąłem finansowo kliniki urologicznej w Monachium. W Berlinie "fumble" to samo.

Wybór ostatecznie padł na klinikę profesora Trussa w Dortmundzie. Przeczytałem czubek rankingu najlepszych lekarzy w Niemczech w magazynie "Focus", dzięki sąsiadowi ucznia: pomógł mi zrozumieć, co jest napisane po niemiecku. Profesor Truss w tym rankingu jest jednym z najlepszych. Zadzwoniłem do jego kliniki, skontaktowałem się z usługą, która zajmuje się pacjentami zagranicznymi (zwanymi ambulansem), otrzymałem datę przyjazdu po 5 dniach (dzięki Bogu, przez rok miałem wizę Schengen w Hiszpanii), kupiłem bilety do Dusseldorfu wypożyczalnia samochodów na lotnisko i przybył do Dortmundu.

JAK ZABIEGAĆ LECZENIE

Moją tłumaczką była Raisa - lekarz z wykształcenia, jest na emeryturze i jest przyciągana przez kliniki, aby towarzyszyć pacjentom takim jak ja. Bardzo wdzięczny jej.

Raisa pomógł mi udać się do kliniki, zapłacić za koszty usług medycznych w karetce pogotowia, towarzyszył mi w badaniach przedoperacyjnych, wziął mnie za rękę, gdy dostałem zastrzyk przed operacją i był pierwszą osobą, którą zobaczyłem po operacji. Przy okazji, kiedy doszedłem do zmysłów, doktor, który odbył wieczorną rundę, powiedział, że operacja radykalnej prostatektomii poszła dobrze, prostatę usunięto przez małe nacięcia, utrzymano nerwy erekcyjne, aby najprawdopodobniej powróciła moc.

Pierwszy dzień po operacji był prawdopodobnie najtrudniejszy. Byłem mdlący, miałem słabość i ogólnie jakiś leniwy stan. Pielęgniarki nie odsunęły się ode mnie - zmieniły moje zakraplacze, co dwie godziny leczyły powierzchnię rany, zmieniły drenaż, a wieczorem zmusiły mnie do wstania.

Drugiego dnia poruszałem się już po dziale. Byłem zadowolony, że można było komunikować się z pacjentami, którzy przyszli, jak ja, z Rosji i Ukrainy. Dzień później pociągnąłem za dren. Pozwolono chodzić w parku obok kliniki. Po pewnym czasie przeprowadzono badanie kontrolne, cewnik moczu usunięto, a dziewiątego dnia po operacji, po rozmowie z profesorem, pozwolono im odejść. PSA przed operacją wyniosło 11,9 ng, po operacji, którą zmierzyli - 0,05 ng / ml. Czy to najlepszy wskaźnik skuteczności leczenia?

Ogólnie, pod koniec dziesiątego dnia po operacji, leciałem już samolotem Airberlin do Moskwy.

O KLINICZE

Klinika, w której byłam leczona, to multidyscyplinarne Centrum Urologii w Dortmundzie, klinika akademicka w ważnym uniwersyteckim ośrodku klinicznym.

Zarówno w dzień, jak i w nocy przychodzą tu pacjenci, a praca nie kończy się. Wydaje się, że klinika nie jest niemożliwa. Oprócz leczenia chirurgicznego raka gruczołu krokowego, gruczolaka prostaty, raka pęcherza i chemioterapii są również leczone, jeśli to konieczne. Zaraz obok działu diagnostyki, gdzie za kilka godzin otrzymasz skan MRI, EKG i inne testy.

Nie ma problemów ze zrozumieniem: lekarz z rosyjskojęzycznym językiem przychodzi i jest na bieżąco z terapią.

Ze mną przyszedł inny pacjent z Rosji. Powiedział więc, że przybył do Trousse na konsultację i po rozmowie zasugerował, że powinien być operowany - zaledwie dwa dni później! Ogólnie rzecz biorąc, logistyka w klinice na najwyższym poziomie - nie trzeba czekać tygodniami, dopóki nie zostaną przyjęci do szpitala. Prawdopodobnie wynika to również z faktu, że jest tu wielu lekarzy i kilka sal operacyjnych. I oczywiście "Robot Da Vinci", o którym tyle piszemy w Rosji, też jest tutaj.

Co jeszcze powiedzieć? Komnaty są dobre, nic zbędnego, ale też całkiem przytulne. Odżywianie zróżnicowane.

Profesor Truss jest mistrzem swojego rzemiosła. Milczący, przyjemny w rozmowach, budzi zaufanie i nadzieję od pierwszych minut spotkania.

O AMBULANSACH POD KLINIKĄ

Ta usługa jest zaangażowana w diagnozę, badanie przedoperacyjne i odprawę cudzoziemców z krajów byłej Unii. W jego składzie znajdują się rosyjskojęzyczni lekarze. Zaprosili mnie na to pierwszego dnia po przyjeździe. Przekazała krew, zapłaciła kwotę za leczenie, otrzymała niezbędne instrukcje i wskazówki. Po zwolnieniu z kliniki otrzymałem wniosek w języku niemieckim i rosyjskim, a ja otrzymałem zaświadczenie o zwolnieniu lekarskim do przedstawienia w Rosji.

O ZAGRANICZNYCH PACJENTACH W KLINICZE

To dla kliniki są obcokrajowcami, a dla mnie - dobrymi sąsiadami i rodakami. Nie wiem z kim mógłbym się komunikować, gdyby nie były. Wspierali mnie przed operacją. Przyszli na oddział pierwszego dnia po nim, kiedy nie było tak dobrze, jak teraz. Ci, którzy przyszli tu przede mną, wyjaśnili zawiłości życia w niemieckiej klinice, nauczyli nas, jak korzystać z telefonu przy łóżku.

INFORMACJE NA TEMAT KOSZTÓW I PŁATNOŚCI

Koszt operacji prostaty w Dortmundzie jest przeciętny w Niemczech. Gdzieś może być taniej, ale są kliniki (Monachium lub Berlin), gdzie jest dwa razy droższe. Mój budżet wynosił prawie 19 000 euro od początku przeszukania do przybycia do domu, w tym taksówkę z Domodiedowa do Moskwy i przelot. Z własnego doświadczenia: żałowałem, że nie przeniosłem pieniędzy na leczenie do Niemiec, gdy byłem w Rosji. Zapłaciłem tam kartą kredytową, odebrali mi kolejną opłatę bankową - około 3,5 procenta. Można było również płacić gotówką, ale jakoś strasznie było przenosić takie kwoty ze sobą. Dlatego moja rada - spróbuj rozwiązać wszystkie problemy dotyczące płatności przed przyjazdem. I zabierz ze sobą tylko gotówkę na wydatki domowe, hotelową itp.

CO MOGŁEM DORADZIĆ

Jak na mój gust, lepiej nie zajmować jednego pokoju - i drożej i nudniej. Wybierając pokój dwuosobowy, istnieje szansa, że ​​zostaniesz zakwaterowany dla rodaka. Pacjenci z Rosji i krajów byłego Związku Radzieckiego często przyjeżdżają do Dortmundu. Dużo rozmawialiśmy, pomagaliśmy, wspieraliśmy się nawzajem.

Pamiętaj, aby wziąć szlafrok. Wziąłem tylko dres - ale z powodu cewnika nie mogłem go nosić. Musiałem poprosić gości z karetki, żeby kupili mi szlafrok w sklepie.

REHABILITACJA PO OPERACJI

. Przeszedłem koło Samary w sanatorium "Volzhsky Utes". Tak, w Rosji zachowały się wysokiej jakości placówki medyczne! Trzy tygodnie gimnastyki, masażu, fizjoterapii, diety i psychoterapii przywróciły mi zdrowie. Eliminacja nietrzymania moczu.

KONTROLA I OBSERWACJA

. Przechodzę przez doktora Denisa Altunina z Instytutu Urologii w Moskwie przy ulicy Parkowej 5. Chociaż daleko od mojego domu, ale jakoś profesjonalnie i życzliwie. I wierz mi, to całkiem sporo - w końcu niektórzy z naszych lekarzy, dowiedziawszy się, że jestem traktowany w Niemczech, powiedział mi prostym językiem: "uważajcie tam...".

Minęło 12 miesięcy. PSA jest konsekwentnie 0,1 ng / ml, potencja w moim 59 roku życia jest regularna, do 4 razy w tygodniu, nie ma absolutnie żadnego nietrzymania moczu. Nastrój fajny. Jeżdżę na nartach, chodzę na wędrówki, kopie w ogrodzie, dbam o moje wnuki. Dwaj inni moi kumple po mnie udali się do profesora Trussa na leczenie. Satysfakcja.

Ogólnie wydaje się, że wygrywaliśmy tę bitwę z rakiem prostaty. Jeśli ktoś ma więcej pytań, zadzwoń pod numer 8-926-365-57-45.

Leczenie raka prostaty w wiodących ośrodkach i klinikach w Rosji

Rak prostaty, według statystyk, występuje u mężczyzn w wieku powyżej 40 lat. Ze złośliwych guzów choroba występuje w 2-3 krajach w większości krajów. Każdego roku rejestruje się 400 tysięcy wniosków pierwotnych, a 15 000 wniosków jest w Rosji.

Mężczyźni, obserwujcie swoją dietę! Udowodniono, że wysoka zawartość białek i tłuszczów w codziennym jedzeniu zwiększa ryzyko strasznej choroby.

Rak prostaty, oprócz otyłości, ma kilka przyczyn: dziedziczność, rasę (ludzie o jasnej karnacji chorują rzadziej), zatrucie kadmem. Ale głównym powodem jest starzenie się. Leczenie odbywa się za pomocą promieniowania, leków, ale metoda chirurgiczna prowadzi - radykalna prostatektomia.

Zwróć uwagę na pozostałe 26 klinik w Rosji, które pracują i pomagają pacjentom w kierunku Onkologii

Przyczyny raka prostaty

Główną grupą ryzyka tej choroby są starsi mężczyźni. Starzeniu się ciała towarzyszy zmiana na tle hormonalnym (sama w sobie może wywoływać raka). Jest jeszcze jeden powód: nagromadzenie w organizmie substancji rakotwórczych (jest to szczególnie charakterystyczne dla palaczy). Akumulacja czynników rakotwórczych, takich jak kadm, może być związana z pracą w niebezpiecznych branżach (na przykład przy spawaniu baterii lub metali).
Udowodniono, że w ludzkim genomie istnieją obszary, które zapobiegają występowaniu raka prostaty. Spadek ich aktywności może również powodować złośliwy nowotwór gruczołu krokowego. Nie należy go lekceważyć ani genetycznych predyspozycji do rozwoju tej choroby. Rak może powodować przewlekłe choroby zapalne i stany przedrakowe.

Główne czynniki ryzyka raka prostaty to:

  • Rasa (najwyższa częstotliwość występowania choroby - u mężczyzn należących do rasy Negroid-Australoid).
  • Praca w przedsiębiorstwach związanych ze szkodliwą produkcją.
  • Palenie
  • Niezbilansowana dieta (żywność bogata w tłuszcze zwierzęce).
  • Predyspozycje genetyczne.
  • Wiek Z reguły starsi mężczyźni częściej chorują.

Bezpośrednie przyczyny raka prostaty nie zostały zidentyfikowane, ponieważ choroba ta nie objawia się przez długi czas.

Objawy raka prostaty

We wczesnych stadiach choroby objawy są praktycznie nieobecne. Pierwsze bolesne odczucia pojawiają się w późniejszych stadiach, wraz z rozwojem nowotworu i rozprzestrzenianiem się przerzutów. Rozwój objawów raka prostaty następuje przez kilka lat.

Głównym objawem, który może rozpoznać raka prostaty we wczesnych stadiach jest wzrost poziomu PSA (antygenu specyficznego dla prostaty) we krwi. Ten objaw zmusza do bycia czujnym i do ujawnienia choroby na etapie zmian przedrakowych.

Przy kiełkowaniu guza w cewce moczowej lub pęcherzu mogą pojawić się objawy, takie jak częste i trudne oddawanie moczu, nietrzymanie moczu, nagłe oddawanie moczu, które są trudne do utrzymania.

Wraz z rozprzestrzenianiem się przerzutów nasila się ból kończyn (przyczyną jest ucisk rdzenia kręgowego z przerzutami). Wraz z przenikaniem przerzutów do różnych narządów - naruszeniem ich normalnej pracy.

We wczesnym wykrywaniu raka gruczołu krokowego główną rolę powinny odgrywać środki zapobiegawcze. W związku z tym bardzo ważne jest badanie przesiewowe mężczyzn w wieku powyżej 50 lat, a także młodszych mężczyzn z istniejącymi predyspozycjami do choroby.

Rozpoznanie raka prostaty

  • badanie cyfrowe gruczołu krokowego przez urologa - to jest początek!
  • Ultradźwięki prostaty.
  • Badanie krwi na obecność antygenu specyficznego dla prostaty (PSA).
  • Biopsja (pobieranie próbek tkanki do kolejnych badań laboratoryjnych).
  • Kontrola wzrokowa węzłów chłonnych.
  • Badanie krwi dla endoliginy (wykrycie tej substancji we krwi występuje, gdy rak rozprzestrzenia się poza prostatę).
  • rezonans magnetyczny (MRI) i / lub tomografia komputerowa narządów miednicy

W przypadku wystąpienia objawów uszkodzenia innych narządów zaleca się odpowiednie leczenie.

Klasyfikacja raka prostaty

W skali od 2 do 10 ocenia agresywność choroby.

  • 2-6 - niska agresywność
  • 7-8 - średnia agresywność
  • 9-10 - wysoka agresywność

Aby uzyskać konkretną wartość, użyj specjalnej tabeli składającej się z pięciu sektorów z obrazem komórek, ponieważ ich stopień złośliwości wzrasta. Obrazy te są porównywane z wynikami biopsji uzyskanych w badaniach laboratoryjnych. Numery sektorów z obrazem najpopularniejszych typów komórek są zestawione. Otrzymana kwota to liczba określająca stopień agresywności nowotworu.

Podstawowe leczenie raka gruczołu krokowego

  • Przyszła taktyka
    Ta metoda polega na braku leczenia, o ile nowotwór jest ściśle ograniczony i nie ma wyraźnego wzrostu. Jest stosowany głównie w odniesieniu do starszych mężczyzn z poważnymi współistniejącymi chorobami. W tym samym czasie pacjent jest stale pod nadzorem lekarza. Powinien regularnie przechodzić procedury diagnostyczne.
  • Radykalna prostatektomia
    Do niedawna ta metoda leczenia była raczej niepopularna, ponieważ zagrażała inkontynencji i impotencji. Nowoczesne techniki chirurgiczne pozwalają uniknąć takich nieprzyjemnych konsekwencji. Skuteczność zabiegu chirurgicznego zależy bezpośrednio od tego, na jakim etapie choroby się znajduje. Jeśli węzły chłonne nie ulegną zmianie, wskaźnik przeżywalności na 10 lat wynosi około 80%; na późniejszych etapach - mniej niż 40%.
  • Radioterapia
    Istotą tej metody jest niszczenie komórek rakowych przez substancję radioaktywną. Jedną z technik jest wprowadzenie substancji radioaktywnej bezpośrednio do guza. Takie podejście pozwala uniknąć powikłań wynikających z konwencjonalnej radioterapii.
  • Krioterapia
    Zniszczenie guza następuje pod wpływem niskich temperatur. Daje dobry efekt w połączeniu z terapią hormonalną. Daje dobre wyniki u 75% pacjentów. Używane, gdy inne zabiegi są nieskuteczne.
  • Interwencja chirurgiczna przy użyciu robota Da Vinci
    W przeciwieństwie do operacji wykonywanych za pomocą skalpela, ta innowacyjna metoda ma niewielki wpływ, minimalizuje utratę krwi, utrzymuje moc i prawidłowe oddawanie moczu. Nie przecina jamy brzusznej i krocza. Dostęp do prostaty zapewnia pięć małych nakłuć w dolnej części brzucha. Miniaturowe kamery wideo wyświetlają obraz powiększony 15-20 razy na ekranie.
    Interwencję tę można nazwać delikatną (robot ze stuprocentową dokładnością powtarza ruchy rąk chirurga). Po takiej operacji pacjenci szybko się regenerują (ekstrakt jest wykonywany szóstego dnia po operacji).

Na wybór strategii leczenia ma wpływ wiek pacjenta, stadium raka, prawdopodobieństwo indywidualnych cech organizmu. Konsultuj się z wiodącymi ekspertami światowymi.

Leczenie raka prostaty. Recenzje

Leczenie raka, recenzje leczenia raka i szczegółowe informacje na temat wszystkich zasad rejestracji na leczenie, publikujemy na oficjalnej stronie internetowej Europejskiego Centrum Prostaty.

Na tej stronie znajdziesz kilka opinii na temat leczenia raka prostaty w Gronau

Dzień dobry Katerina, Natalia, Swietłana, Eugeniusz! Pamiętam i nie zapominam o tobie! Mam małą prośbę - napiszę recenzję (list z podziękowaniami) do dr Y. Witt o leczeniu raka prostaty w twoim leku, a ty, proszę, przetłumaczyć i umieścić na stole. Okay
St. Anthony's Hospital Gronau (Niemcy). Pan J. Witt. Drogi Doktorze! Wyrażam szczerą wdzięczność za znakomitą operację usunięcia raka gruczołu krokowego! To był 30 marca 2015 r., Tj. Minął rok i wciąż pamiętam jak to było! Dziewczyny, które spotkały się i towarzyszyły, hotel, sala, lekarze, siostry medyczne, dobre jedzenie z piwem, spacery w parku i wiele innych. Ale najważniejszą rzeczą jest oczywiście ta sama operacja usunięcia raka gruczołu krokowego, wykonywana na wysokim profesjonalnym poziomie! Jeszcze raz dziękuję!
O mnie: mam 75 lat, jestem pełen siły i energii. Prowadzę aktywny tryb życia, zawsze się ruszam, nie płaczę i nie "skomleć". Mam gospodarstwo domowe (pszczoły itp.), Żonę, dzieci, wnuki (7, 2 z nich w Niemczech), no, itd. Samouk studiował komputer (Internet, Skype). Notebook, tablet, skaner, faks itp. Nie wyjechałeś na wakacje, dopóki nie wykonałeś dla mnie operacji. Rankiem 31 marca przyszli do mojego okręgu i rozmawialiśmy. Życzyliśmy kanclerz Angeli Merkel i naszemu prezydentowi Vl. Putin uzupełniony tak szybko, jak to możliwe, z korzyścią dla naszych narodów. Ku naszemu głębokiemu żalowi współczesny świat żyje zgodnie z innymi "nieznanymi" zasadami i prawami! Myślę, że przetrwamy kryzys i sankcje i żyjemy w pokoju. Jeszcze raz dziękuję ode mnie i mojej wielkiej rodzinie! Życzę (podążając za moim mottem) pójścia naprzód, tylko Forward, bez względu na wszystko, a jednocześnie nie zapominaj, że życie jest piękne i niesamowite! Z szacunkiem i miłością, Dmitry. - Dmitry Nikiforovich

W maju 2013 r. Zwrócił się do miejscowego lekarza skarżącego się na trudności z oddychaniem. Po krótkim wyjaśnieniu otrzymałem wskazówki dotyczące wielu testów. Ich wyniki były możliwe do zniesienia, ale PSA - 6,3. Wysłane do urolog-onkologa. Zrobił diagnozę palcem i powiedział, że nie widzi żadnych problemów. Zalecane miesiąc później powtórzyć analizę PSA. Powtórzona analiza PSA - 6.1. Wysłano do biopsji. Wynikiem histologii jest uszkodzenie lewej strony prostaty, w przybliżeniu drugi etap onkologii. Wykonano rezonans magnetyczny: gruczoł krokowy jest mały, skorupa jest cała i dobrze widoczna, problem nie jest widoczny. Wykonano scyntygrafię szkieletową - wszystko jest w porządku. Podjąłem ryzykowną decyzję: nie wierz w wyniki biopsji. Podniósł rękę do wszystkiego, bo czuł się dobrze (do tego czasu nie było problemów z oddychaniem). Przez dwa lata zapomniałem o szpitalu. W maju 2015 roku zwrócił się do komendy z jakimś nonsensem. Lekarz wiedział o moich przeszłych przygodach z prostatą, wysłanych do poddania się wszystkim testom. PSA pokazał 8,6. Wzrost PSA zasmucił mnie. Zrozumienie powagi sytuacji nadejdzie. Poradzili miejscowemu "luminarzowi" - neurologowi. Powiedzieli: "jest stary, doświadczony, kompetentny, pomoże." Poszedłem do niego. Badanie palców wykazało, że prostata jest mała i nic nie może być odczuwane. Werdykt urologa: z chęcią wyśle ​​mnie do domu z zaleceniem "nie przyjmuj złych rzeczy w mojej głowie", ale alarmuje go tylko wysoki poziom PSA. Zaleca się wykonać MRI i skontaktować się z Oncologic Dispensary. Zdałem sobie sprawę, że moje przygody przeszły do ​​drugiej rundy. I zdałem sobie również sprawę, że straciłem dużo czasu, musisz działać szybko. Z ponurym nastrojem pogrążyła się w Internecie. Z tego, co przeczytałem, zdałem sobie sprawę, że podwyższony poziom PSA we krwi oznacza: błona prostaty jest pełna dziur i hormony schodzą do krwi. Jest więc problem, ale jak go rozwiązać? Postanowiła ponownie wykonać biopsję. Ale gdzie? My w buszu? Nie jest to opcja, znowu będzie kwestia zaufania wynikowi. W Moskwie, w Obninsk Cancer Center? Na forum internetowym są pozytywne recenzje, ale bardziej negatywne. Mój wybór nie jest wielki, nazywam Obninsk. Proszę umówić się na następny dzień, jestem zainteresowany, jakie dokumenty są potrzebne do biopsji. Och, miałem szczęście, chirurg rozmawiał ze mną. Krótko zapytał o problem. I w bardzo niezadowolonym i drażliwym tonie odpowiedział, że biopsja i MRI (i inne badania) powinny być wykonane w domu, a następnie do nich. Uświadomiłem sobie, że w tym szpitalu pacjenci są machnięni od swoich pacjentów, jak z denerwujących much. Gdzie zapukać? Obraz został nakreślony: w Rosji problem z prostatą można rozwiązać tylko "z walką", oczywiście, za pieniądze iz niezrozumiałym rezultatem. Musisz zajrzeć za granicę. Słyszałem, że biura podróży praktykują turystykę medyczną. Zmienił się w trzy biura podróży - usłyszały o tym pomyśle, ale nikogo nie wysłały, nikt nie chciał. Smutny obraz: nasi ludzie nie cenią sobie zdrowia. Zacząłem grzebać w Internecie. Firmy pośrednie z Izraela zareagowały natychmiast. Wysłałem im analizy e-mail, wszystkie ankiety. Dwa dni później profesor dzwoni (.) Z Tel Awiwu. Pyta mnie, jest bardzo zaniepokojony moim problemem i nie traci czasu, aby przyjść do nich na testy i możliwą operację. Wysłali mi cennik za ich usługi. Lista nie jest konkretna, może być konieczna i ta, i ta, i to. Podsumował możliwe koszty - ponad 42 tysięcy dolarów. Postanowiłem zobaczyć więcej opcji. Odpowiadaj na bułgarską klinikę z niskimi cenami i ofertami leczenia zielonym Lazarem (?), Mediatorzy z Pragi zapraszani za wygórowane ceny. Grecka klinika w Salonikach oferowała swoje usługi (z dumą stwierdzili, że mają robota Da Vinci). Wraz z cennikiem wysłali na dwie strony pełną biografię profesora-chirurga. Z tekstu jasno wynika, że ​​chirurg wykonał wiele udanych operacji, uczy na dwóch uniwersytetach, jest akademikiem trzech zagranicznych uniwersytetów i dużo podróżuje do sympozjów za granicą. Szczególnie wspomina się o jego praktyce w niemieckiej klinice w Gronau. Taki lekarz energii może tylko pozazdrościć, niech Bóg go błogosławi. Tylko wielokanałowy. I przyjąłem notatkę do kliniki w Gronau. Wniosek został również przesłany z Europejskiego Centrum Prostaty z niemieckiego miasta Gronau. Sama nazwa centrum, w pierwszych sekundach czytania, wydawała mi się uniesiona, ale "z Gronau" byłem zainteresowany. W kilku zdaniach opisałem im mój problem. W tym samym dniu otrzymałem odpowiedź z krótkimi wyjaśnieniami. Tekst odpowiedzi wydawał mi się rzeczowy, bez reklamy własnej, ze znajomością zagadnień medycznych. To jest godne pochwały. Korespondencja nastąpiła, otrzymał ankietę na 8 kartkach. Poprosiłem ich o wyjaśnienie pytań. Otrzymane odpowiedzi szybko: w tym samym dniu, a czasem po 20 minutach. To jest praca, wyczuwa się niemiecką punktualność, chęć pomocy. Po dalszej korespondencji nabrałem przekonania, że ​​mogą mi w tym pomóc. W tej klinice postanowiłem postawić diagnozę od zera iw całości: MRI, biopsję, itp. Jak się okazało, wykonują biopsję zgodnie z nową metodą, "lepszą" i bezpieczniejszą. Nazywała biopsję syntezy jądrowej. Uzgodnione w dniu badania w przeddzień, 07.07.15, poleciałem do Düsseldorfu. Klinika wysłała taksówkę na lotnisko. Taksówkarz był przy wyjściu z kartką papieru, gdzie moje imię było drukowane dużymi literami. Dwie godziny jazdy autostradą i jesteśmy w małym miasteczku Gronau. Kierowca taksówki wjechał do kliniki po klucze i zabrał mnie do mieszkania, w którym miałem mieszkać przez tydzień. Piękne 3-pokojowe mieszkanie w centrum miasta z malowniczym widokiem na kościół, kanały miejskie i zadbany park. Wieczorem Natasza, koordynatorka, przyszła (bardzo jej podziękowała za życzliwość, troskę, cierpliwość, profesjonalizm), powiedziała mi, jak korzystać z urządzeń kuchennych, opowiedziała mi o planach na jutro i wskazała drogę do kliniki. Następnego ranka Natasha czekała na mnie w recepcji kliniki. Zabrała mnie do wszystkich pokoi, zdałam wszystkie testy, potem USG i MRI. Chodzenie po gabinetach lekarskich wcale nie jest denerwujące. Nie ma kolejki, w każdym biurze lekarz spotyka bardzo przyjaznego, starannie zagłębia się we wszystkie moje problemy. Niespodziewanie zakończyłem ten dzień egzaminów w świetnym nastroju: udało mi się dużo i we wszystkich biurach powitano mnie serdecznie. Szybko załatwili przychodnię, założyli białą plastikową bransoletkę i osiedlili się na oddziale na drugim piętrze. Wyposażenie i wyposażenie techniczne komory zdumiewało mnie, wszystko było przemyślane w najdrobniejszych szczegółach. W pobliżu łóżka znajduje się pilot, można przełączać kanały dużego telewizora (wiszące na ścianie), dzwonić do sąsiednich oddziałów i miasta, dzwonić do pielęgniarki (przyjdzie ona pobiec na minutę, gdy sygnał dotrze do jej osobistego telefonu). Natasha powiedziała mi, jak wykorzystać wszystkie te zawiłości i opowiedział mi o jutrzejszej biopsji. Biopsję fuzji wykonano pod kierunkiem doktora Zinc. Zrobili to po mistrzowsku, z wielką troską o pacjenta i bardzo profesjonalnie. Trzy dni później dr Zinke wyjaśnił mi wynik histologiczny: dwustronny adenocarcenome. Powiedział, że operacja jest konieczna, zaleciłem nie zwlekać. Odpowiedział na wszystkie moje pytania, opowiedział i pokazał, jak działa robot Da Vinci. Personel kliniki pocieszył mnie i wspierał, najlepiej jak potrafił, ponieważ trudno było zaakceptować taką diagnozę. Uzgodniono na warunkach operacji: 09.02.2015. Moja praca domowa była dla mnie prosta: żyć, nie skrzywdzić i wykonywać ćwiczenia Kegla. Czas mijał szybko. Po raz drugi poszedł spokojnie do Gronau. Wiedziałem, że koordynator będzie ze mną przez cały czas komunikacji z lekarzami, wszystko pokaże, powie, doradzi. Wiedział, że lekarze są mistrzami swojej firmy i wykonają operację w najlepszy możliwy sposób. Wiedziałem, że statystyki pooperacyjne były dobre, ale gdzieś głęboko istniała obawa, że ​​nie będę w stanie dopasować się do ich doskonałych statystyk, ponieważ możliwe jest, że przerzuty powoli rozpraszają się w ciele. 2 września - operacja. Chirurgem jest dr Jorn Witt, uznany autorytet europejski. Ustaw czas - 7:30. O 7.10 przewróciłem się na łóżku w korytarzu, do windy i na 5. piętro. Podczas gdy przygotowywali mnie do operacji, z przyjemnością patrzyłem na robota Da Vinci i na to, jak zainspirowało to pracowników do pracy. Potem kilka godzin pod znieczuleniem. Obudziłem się w pokoju po obiedzie. Świadomość jest pełna, zdałem sobie sprawę, że operacja została zakończona, jest niewielki ból w żołądku. Ale nie ma ciężkiego otkhodnyaka z kruchością i tudotem, jak mamy po znieczuleniu. Tu się obudziłem, jak po śnie. Faceci. Oto kolejna anestezja, nie zabija! Słabość jest oczywista, pokonuje i znowu wpadłem w sen. Wieczorem budzi mnie koordynator Natasza i pielęgniarka. Nauczyli mnie, jak wstać z łóżka. Boli, ale jest to możliwe. Trochę jak oddział. Cathetor wyraźnie ingeruje. Powiedzieli mi, jak obchodzić się z cewnikiem i co jest pożądane, aby wziąć prysznic codziennie (prysznic na oddziale). Nie mogłem uwierzyć, że w dniu operacji wieczorem będę w stanie chodzić, a nawet służyć sobie. Faceci. Będziemy żyć! W naszej ojczyźnie po tak trudnej operacji chłopcy leżą płasko przez kilka dni. Nisko ukłon wszystkim niemieckim specjalistom. Z Bożą pomocą zrobili dla mnie cud. Dr Witt, zdrowie przez wiele lat, twoje złote ręce pomogą wielu naszym dzieciom, jestem tego pewien! Z każdym kolejnym dniem czułem się coraz lepiej. Dzień później wziąłem wszystkie testy (mocz codziennie). Dr Witt (wraz z pielęgniarkami i asystentami) odwiedził mnie w poranną rundę o godzinie ósmej. a wieczorem o 17:00. Powiedział, że wszystko było normalne bez żadnych komplikacji. Jedzenie w klinice jest europejskie, 3 razy dziennie. Mała siostra na tacy przynosi jedzenie na oddział (owsianka, kanapka z serem i serwatka, pomidorowa wiśnia, sałatka, kostka masła i dżemu, herbata, sok). Dla obcokrajowców mają dodatkową żywność. Menu-serviceman wprowadza do menu okręgu różne słodycze. Na tej liście można dodatkowo zamówić: sześć rodzajów cukierków, babeczek, ciastek, jabłek, gruszek, owoców cytrusowych, soków. Słodycze i owoce cytrusowe oddawałem się woli. Po operacji lekarz zalecił wypicie dużej ilości wody i chodzenie dalej. Drugiego dnia po operacji przeszedłem korytarzem, na trzecim - w parku. Obok kliniki znajduje się wspaniałe zoo, bezpretensjonalne, ale zwierzęta są inne. Po takim szoku (operacji) przyjemnie jest rozmawiać ze zwierzętami. Na spacerze poznał "brata w nieszczęściu" Sashę z Namibii. Jest anestezjologiem, Rosjaninem w Afryce, pracującym na umowę w prywatnej klinice. Ta klinika ma doskonały sprzęt medyczny, lekarzy wysokiego szczebla i odpowiednie pensje. Kiedy jego biopsja wykazała się onkologią, przyjaciele jego urologii z jednej strony doradzali klinice w Gronau (regularnie uczestniczą w międzynarodowych sympozjach poświęconych urologii, a wśród ekspertów, Europejskie Centrum Prostaty ma bardzo wysoki prestiż). W ich rozumieniu kliniki w Gronau uważane jest za najlepsze w Europie. Sasha nie żałował czasu i pieniędzy, poleciał do Gronau. Po przejściu przez operację i tak trudny okres pooperacyjny powiedział szczerze, że personel medyczny jest tutaj dobry w zbytecznych relacjach, a metody leczenia są skuteczne. A przed Dr Witt, z wdzięcznością, jest gotów zdjąć kapelusz. Kilka dni później usunięto cewnik i właśnie wtedy zaczęły się poważne problemy z zatrzymaniem moczu. Przez następne 2-3 dni byłem jak małe dziecko z ciągle mokrą pieluchą. To nie jest bardzo wygodne i bardzo odrażające, ale okazało się, że źle zablokować "dotknięcie", a po długim marszu (30 minut) nie jest to możliwe. Podszedł do pielęgniarek, poprosił o radę i pomoc. Na szczęście w tych trudnych dla mnie chwilach dyżurowały pielęgniarki Violetta, a potem Ludmiła (mówiąca po rosyjsku). Najmilsi ludzie, pomogli mi we wszystkim, wszystkim, wszystkim, byli moją własną matką. Kłaniam się im i dziękuję bardzo. Wciąż cieszę się, że kwalifikacje pielęgniarek w tej klinice są znacznie wyższe niż wiedza naszych "gwiazdowych" lekarzy. Z dnia na dzień stawało się coraz lepsze, pomagały ćwiczenia Kegla i porady pielęgniarek. Wyniki histologiczne potwierdziły biopsję. Następne 4 dni mieszkałem w hotelu Fritz, w którym to czasie znacznie się wzmocniłem. 14 września otrzymał wszystkie dokumenty medyczne (testy, a nawet protokół operacyjny został wydany). Potem była rozmowa z doktorem Witt, otrzymał rekomendacje i rozstał się z nim. Potem znajoma droga: taksówka - Düsseldorf-Moskwa i pociągiem do domu. Teraz w domu, przechodzę przez badania kwartalne z lekarzami, zdaję testy. Cała chwała Bogu. Jestem pewien, że w tym tkwi ogromna zasługa lekarzy, pielęgniarek i koordynatorów kliniki w Gronau. Moi drodzy zbawiciele! Życzę wszystkim dobrego zdrowia, dużo siły w pomaganiu moim rodakom. R.S. Tak szczegółowo opisałem swoje leczenie, ponieważ w takiej sytuacji mógł istnieć "każdy i wszyscy". Sam wiem, kiedy pojawiają się kłopoty - kwestia wyboru kliniki leczenia staje się ostra. Być może moje doświadczenie przyda się komuś. Zawsze gotowy do pomocy. Anatolij Połtawenko urodzony w 1957 r. W Biełgorodzie. - Anatolij Poltavchenko

Właśnie wróciłem z kliniki św. Antoniego, skąd usunęli gruczoł prostaty. Ku mojej uldze mogę powiedzieć, że jestem naprawdę w porządku! Podczas dalszych konsultacji z dr Witt i podczas mojego pobytu w szpitalu rzeczy, o które pytałem, stały się dla mnie bardziej jasne, w dużej mierze dzięki dziewczętom koordynującym centrum leczenia prostaty. Będąc jeszcze w domu, koordynatorzy jasno i jasno wytłumaczyli mi i mojemu małżonkowi, co i jak program pobytu w klinice wygląda z dnia na dzień, wszystko jest w szczegółach. Zasadniczo byłem moralnie gotowy. Ale w tym momencie, kiedy dotrzesz do kliniki przestraszonego pacjenta, zwłaszcza w innym kraju, wszystko na raz staje się inne. Nie wiesz, co Cię czeka, dużo wrażeń i głowa się kręci. Miałem nadzieję i obawę, z jednej strony wierzyłem, że bardzo dobrzy lekarze, najlepsi w Europie, będą działać na mnie, ale były też wątpliwości co do dobrego wyniku. W takiej chwili towarzyszący im Rosjanie pomagają moralnie w stresującej sytuacji. Ogromną ulgę przyniósł fakt, że w klinice ze mną byli profesjonalni, wykształceni koordynatorzy. W dniu, w którym poszedłem do szpitala, byli ze mną we wszystkich konsultacjach i badaniach, w rozmowach z lekarzami, a podczas całego pobytu w klinice wyjaśniali, tłumaczili, załatwiali wszystko, byli obecni podczas lekarskiej rundy. Onii po operacji przyszli i zajęli się interesami robienia rzeczy, jeśli mieliśmy pytania, zawsze nam pomagali. Kiedy po operacji przeszedłem przez wydział, spotkałem mojego rodaka, towarzysza w nieszczęściu. Odpowiedział także tylko pozytywnie na temat pracy Centrum Leczenia Prostaty. Miło było spotkać kogoś, kto mógłby dzielić się doświadczeniem. Jeśli chodzi o kompetencje lekarzy, wszystko jest na wysokim poziomie, opieka nad chorymi pielęgniarkami jest również bardzo dobra. Podobał mi się oddział pacjentów, czysta komora świetlna, wszystko było ponad wszelkie oczekiwania! - Jurij Borisowicz, Syberia

Dr Witt i jego zespół są profesjonalistami nowoczesnej medycyny. Bez wątpienia jest wielu znakomitych chirurgów, którzy dobrze znają swoją pracę, ale dr Y. Witt jest połączeniem klasycznej chirurgii i wykorzystania najbardziej aktualnych osiągnięć naukowych. To, co robi dr Witt, jest jakościowo, niezawodnie, szybko i praktycznie bezproblemowo dla pacjentów. Profesjonalny fanatyzm Dr Witt to zbawienie życia wielu ludzi. - pacjent poprosił, aby nie publikować swojego nazwiska, regionu Krasnodar

Przede wszystkim chcę wyrazić głęboką wdzięczność całemu zespołowi Centrum Leczenia Prostaty za doskonałe wsparcie i opiekę, wsparcie. Rozumiem, że rozumiałem cały ten bieg rzeczy. Moje słowa uznania i wdzięczność dla samego dr J. Witt i jego zespołu za udane działanie metody Da Vicney. Teraz, 6 miesięcy po operacji, miałem 2 kontrole i wszystko idzie dobrze dla mnie. Teraz znowu widzę pozytywną przyszłość dla mnie i mojej żony. Słowo "rak" bardzo cię boli, ale możesz trzymać się z daleka od tego. Miałem bardzo dobre przeczucie co do lojalności wyboru i mogę tylko powiedzieć, że byłem bardzo szczęśliwy i wcale nie żałowałem, że zwróciłem się do Gronau. Następnego dnia po operacji przeszedłem przez park przylegający do szpitala. Tydzień później zostałem zwolniony z domu. Muszę powiedzieć, że przez cały ten czas moje dobre samopoczucie było dobre. Szybko przywrócono oddawanie moczu i oddawałem mocz tak samo jak wcześniej. Mój powrót do zdrowia idzie dobrze i każdego dnia staje się coraz lepszy. Tego nawet się nie spodziewałem. Życzę wszystkim powodzenia i wierzę, że wszystko będzie dobrze z tobą! Dziękuję bardzo za wszystko. - Albert Samoilov, Rosja

Po wzroście PSA z 3 do 5,47 w okresie od 2009 r. Do września 2010 r. Mój lekarz ogólny skierował mnie do dalszego badania. Wyniki biopsji wykazały Gleasona 3 + 4 = (7) i T3. Miałem do wyboru brachyterapię lub operację. Otwarta operacja nie odpowiadała mi, ze względu na negatywne konsekwencje, nie chciałem chodzić z cewnikiem do końca życia. Nie mogłem tego zaakceptować, miałem zaledwie 58 lat i chciałem żyć, nie wspominając już o jego użyteczności! Zacząłem szukać informacji w Internecie. Dowiedziałem się, że metoda operacyjna Da Vinci w urologii tutaj, w Rosji, nadal nie jest szeroko rozpowszechniona, podczas gdy w Europie jest szeroko stosowana. Jak się okazało, dr Witt jest największym specjalistą w Europie w tej dziedzinie. W końcu, gdy stajesz w obliczu takiej sytuacji, chcesz tylko dostać się w najlepsze ręce! Pracownicy Centrum Leczenia Prostaty zapewniali mi doskonałe wsparcie, zarówno z dokumentami, jak i moralnością. Utrzymanie w klinice na doskonałym poziomie. Co najważniejsze, operacja poszła dobrze. Odzyskiwanie jest zaskakująco szybkie. Następnego dnia po operacji szedłem korytarzem oddziału, a następnego dnia poszedłem do kawiarni z żoną. Po operacji dr Jorn Witt przekazał mi dobrą wiadomość: operacja zakończyła się sukcesem. Byłem stale pod nadzorem głównego lekarza J. Witt. Personel był uważny na prośby. Zaopiekowali się mną zarówno lekarze, jak i personel pielęgniarski. Mój małżonek był stale ze mną w klinice. Noc spędziłem w hotelu niedaleko szpitala. Podczas lotu samolotem powrotnym do domu na Syberię, z oddaniem moczu wszystko poszło dobrze, pomimo tego, że się martwiłem. Trzymaj mocz i idąc do toalety - wszystko idzie dobrze! - Alexander Murazov, Syberia

Centrum Leczenia Prostaty jest darem niebios w walce z rakiem gruczołu krokowego, szczególnie dla rosyjskojęzycznych pacjentów. Doskonała praca towarzysząca personelowi. Dziękuję bardzo za wszystko, co dla nas zrobiliśmy! Nasza rodzina jest wdzięczna Centrum Leczenia Prostaty, które w najkrótszym możliwym czasie ubrało wszystkie trudności. Operacja została przeprowadzona w odpowiednim czasie i najlepsza specjalistka w tej dziedzinie. - Grigol Goderdzishvili, Georgia

28 września zostałem operowany w szpitalu św. Antoniego w Gronau, a złośliwy guz prostaty został usunięty. Wynik był bardzo dobry, nie znaleziono przerzutów. Zarówno moja żona, jak i ja byliśmy bardzo zadowoleni z takich wiadomości. Nadal chcę jeszcze raz pochwalić tych, z którymi rozmawiałem w Gronau, za ich doskonałe wsparcie i wsparcie. Wyjaśnienia, które otrzymałem przed operacją, były jasne i szczegółowe. Moja żona i ja byliśmy bardzo zadowoleni z eskorty do różnych oddziałów szpitala. Nie zapomnieliśmy również okazywać uwagi podczas całego okresu po operacji, gdy byłem w szpitalu. Chcę również powiedzieć, że podobał mi się apel personelu medycznego w szpitalu i jego życzliwość. - pacjent poprosił, aby nie publikować swojego nazwiska, Rosja

W czerwcu urolog zdiagnozował u mnie raka gruczołu krokowego. Na poziomie PSA wynoszącym 4,5 wykonano biopsję, której wyniki okazały się sumą Gleasona 3 + 3 = 6. Miałem 4 możliwe opcje: 1) Poczekaj 2) Promieniowanie zewnętrzne 3) Wewnętrzna radioterapia (Brachyterapia) 4) Całkowite usunięcie za pomocą metody Da Vinci. Pierwsza i druga opcja nie są dla mnie odpowiednie. Trzecia opcja na pierwszy rzut oka wydawała mi się możliwa do zaakceptowania, ale po szczegółowym badaniu lekarze odradzili jej, w oparciu o komplikacje i możliwe ryzyko. W większości przypadków okres rekonwalescencji trwa długo. Ponadto nie chciałem pozostać w stanie zawieszenia. Pozostała tylko czwarta opcja i po przeszukaniu w Internecie udałem się do kliniki św. Antoniego w Gronau. Na początku lipca zadzwoniłem do Centrum Leczenia Prostaty i zorganizowałem konsultację w Gronau, gdzie zostałem dobrze przyjęty. Zaskoczyło mnie, że w poczekalni spotkałem ludzi z różnych krajów: Holandii, Rosji, Francji, Niemiec. Następnie wróciłem na konsultację do urologa prowadzącego, z którym ponownie omówiłem wszystkie istniejące opcje leczenia. Zasugerował, że czekam i mam kontrolę. Nie byłem zadowolony z tej opcji, więc powiedziałem mu o możliwości operacji Dr. Witt w Gronau. Po rozważeniu wszystkich za i przeciw, wyraził opinię, że operacja Da Vinci w Gronau również była dobrą decyzją: pojechałem do Gronau, by zasięgnąć rady u dr Witt, który z kolei poradził mi, żebym nie czekał i nie opóźniał operacji. Osobiście działał na mnie. I już 7 dni po operacji zostałem zwolniony z domu. Podjąłem właściwą decyzję i z jakich powodów: w czasie wypisu ze szpitala byłem już w stanie powstrzymać mocz, a dr Witt był w stanie wykonać operację oszczędzającą nerwy. Podczas mojego pobytu w klinice rozmawiałem z pacjentami z różnych krajów i wszyscy byli bardzo zadowoleni z całego przebiegu wydarzeń. Również personel pielęgniarski był bardzo przyjazny i uważny na wszystkie obawy pacjentów. Wynik operacji Da Vinci zależy od doświadczenia i profesjonalizmu specjalisty i jest ściśle uzależniony od liczby wykonanych operacji. Obecnie dr Witt przeprowadził największą liczbę operacji i jest jednym z 3 najlepszych specjalistów w Europie. Wróciłem już do domu i wszystko jest w porządku ze mną. Mam nadzieję, że dzięki mojej historii mogłem pomóc innym pacjentom podjąć właściwą decyzję. - Y. Brederode, Holandia

Gdy otrzymaliśmy wyniki PSA i usłyszeliśmy diagnozę raka prostaty, powiem, że nie spaliśmy ani nie jedliśmy przez wiele dni. Następnie na stronie znaleźliśmy informacje o operacjach dr Y. Witt (używając metody Da Vinci) i nasza nadzieja zaczęła świecić. Wysłaliśmy wyniki naszych badań do Centrum Leczenia Prostaty i otrzymaliśmy wezwanie do operacji. Wkrótce nasze nadzieje się spełniły! Zostaliśmy serdecznie powitani na swój sposób. Nie mówiliśmy po niemiecku i angielsku, co nas naprężało, ale nasi koordynatorzy (Katerina i Karin) byli zawsze obecni i nie odczuwaliśmy żadnych niedogodności w komunikowaniu się z lekarzami. Wielkie dzięki! Ale najważniejsze jest, oczywiście, wynik operacji. Praca z biżuterią dr Witt - a wieczorem w dzień po operacji mój mąż mógł już wstać z łóżka. Operacja przebiegła pomyślnie. Dziś piszemy. To już koniec. Oczywiście, mój małżonek nadal będzie widziany przez lekarzy, ale najgorsze minęło. Wszystko to dzięki skoordynowanej pracy zespołu, holendersko-niemieckiej dyscyplinie, samodyscyplinie i umiejętności czytania i pisania. Mój mąż i ja czuliśmy się spokojni, ponieważ byliśmy w dobrych, wiarygodnych rękach. Przyjaciele, jeśli zdiagnozowano u ciebie raka prostaty, to nie koniec. Walcz! P.S. Po usunięciu cewnika od męża mógł on utrzymać mocz już od pierwszego dnia, chociaż nadal miał częste oddawanie moczu w nocy, ale to jest tymczasowe. - pacjent poprosił, aby nie publikować swojego nazwiska, Rosja

Drodzy towarzysze w nieszczęściu, W kwietniu okazało się, że mam złośliwego guza w prostacie. Jeśli nie ma przerzutów, operacja jest najlepszą opcją leczenia. Szybko znalazłem informacje o klinice św. Antoniego przez Internet. Pomimo tego, że przeprowadzamy również operacje przy użyciu metody Da Vinci, było dla mnie jasne, że chcę mieć operację w Gronau z dr Witt. Dr Witt, według wielu osób w Internecie, jest jednym z najlepszych w Europie w dziedzinie operacji przy użyciu metody Da Vinci z wieloletnim doświadczeniem. Badania wykazały, że nie wykryto żadnych przerzutów. Spotkałem się z dr. Woobelem (asystentem doktor Witt). Od razu uderzyło mnie osobiste podejście do pacjenta. Szpital ma swobodną atmosferę i dlatego czułem się tam komfortowo. 30 czerwca zostałem operowany przez dr Witt, a mnie zwolniono 7 lipca. Miałem pokój jednoosobowy z Internetem i telewizją. Pielęgniarki w dziale 1B były dla mnie bardzo przyjazne. Dr Witt odwiedzał mnie codziennie, czasami robił to doktor Woobel. W szpitalu spotkałem się też w towarzystwie holenderskiego towarzysza Karen, z którego pracy byłem bardzo zadowolony. Chcę jeszcze raz podziękować Centrum Leczenia Prostaty i Szpitalu św. Antoniego. Dla tych, którzy znajdują się w takiej sytuacji jak moja, chcę powiedzieć: jeśli, nie daj Boże, dowiedz się, że masz raka prostaty, a najlepszym wyjściem byłoby usunięcie go, a następnie rozważ skontaktowanie się z kliniką Gronau. Nadal wychodzę z operacji, ale teraz patrzę w przyszłość z nadzieją. - pacjent poprosił, aby nie publikować swojego nazwiska, Holland

13 kwietnia 2010 r. U mnie zdiagnozowano raka prostaty. Na podstawie wyników MRI i badania kości, wraz z moim urologiem, postanowiłem wykonać operację Da Vinci w Gronau, St. Anthony, głównie dlatego, że wyniki operacji są bardzo dobre. Skontaktowałem się z Centrum Uzdrawiania Prostaty, które zgodziło się na wszystko dla mnie. Po pierwszej konsultacji dr Zinke, który przeprowadził badanie, zgodził się na operację. 30 czerwca zostałem przyjęty do szpitala, gdzie pracownicy Centrum Leczenia Prostaty zapewniają doskonałe wsparcie. Operacja została przeprowadzona 1 lipca. Następnego dnia poszedłem korytarzem i 7 lipca zostałem zwolniony z domu. 15 dni po zabiegu jestem bardzo dobrze w stanie powstrzymać mocz, z wyjątkiem małych kropelek. Wyrażam swoją wdzięczność za doskonałe wsparcie w Gronau. Również chirurg i personel medyczny kliniki traktowali mnie doskonale, za co są bardzo wdzięczni. - Andrey, Rosja

Recenzje dotyczące leczenia raka prostaty w Niemczech

W tej sekcji opinie
Możesz zapoznać się z wrażeniami naszych pacjentów.
leczony z powodu raka prostaty w Niemczech.

Sergey Polyakov

Cześć, mam na imię Sergey, jestem z Moskwy, mam 53 lata. Chcę podzielić się moją historią z potencjalnymi pacjentami Medhouse. Może nie być typowa. W przeciwieństwie do wielu naszych rodaków, przykładam dużą wagę do sprawdzania mojego zdrowia. W tym celu około dwóch lat temu kupiłem dobrowolną polisę ubezpieczenia medycznego w jednej z klinik w Moskwie, teraz, pod tym ubezpieczeniem, moja żona jedzie tam. Lekarze w klinice, który bardzo mi się podobał, całkowicie przebadałem moje zdrowie, ale z prostatą, jak sądzę, straciłem trochę czasu. Do jesieni ubiegłego roku PSA nie przekroczyła 4 (jesienią 3,8, 3,7 dwa lata temu), ani USG, ani badanie doodbytnicze nie ujawniły niczego, ale lekarz podejrzewał, że coś jest nie tak i zamówił testy 2 razy w roku, przepisując lek, który zmniejsza prostaty i PSA (PSA 2 razy), mam gruczolaka przez długi czas. A ta wiosna PSA została ustalona na poziomie 2,8, ale jest to po przyjęciu leku, co oznacza, że ​​wartość graniczna może wynosić 5,6. Wygląda na to niezbyt wiele, ale lekarz wyznaczył wszystkie testy. USG i histoscan wciąż nic nie widziały, ale guz wykryto na skanie MRI, ponadto w strefie przedniej, która jest mniejsza niż 10% przypadków. Przeczytaj więcej

007 985 78 44 912

Wiadomość została wysłana w dniu 19.07.2015

Petr Władimirowicz, Ukraina

Przeczytałem tłumaczenie sprawozdania o zwolnieniu, które wysłałeś wczoraj i żałuję, że zacząłem moją chorobę, więc będę musiał teraz być traktowany dalej. Rak prostaty został zainstalowany we mnie, niestety, jest już za późno - już wtedy, gdy proces, jak to mówią, minął. Guz wysiadł z gruczołu krokowego, kiedy przyszedłem spotkać się z profesorem Trusem na leczenie. Ale uspokoił mnie, że możliwości leczenia raka gruczołu krokowego w Niemczech są takie, że pacjenci nie powinni podpisywać wyroku śmierci przed czasem. Przeczytaj więcej

Wiadomość została wysłana 03/06/2015

Alexander Ilyin

(Alexander Nikolaevich w wydawnictwie "Tradycja" (Krasnodar) opublikował w 2014 roku książkę "Dortmund Bells: Impresjonistyczne krótkie notatki o podróżach do innych wymiarów" o swoim doświadczeniu w leczeniu w Centrum Prostaty Kliniki Uniwersyteckiej w Dortmundzie Za zgodą autora, podajemy jego recenzję w skrócie. )

Diagnoza

Właściwie nie miałem żadnych specjalnych objawów. Jak to było nie? Kilka razy w nocy "przed wiatrem" wstaje. Nie, nie, tak, coś w rodzaju lekkiego skurczu wzrośnie w gruczole krokowym. Ponownie, samolot stracił swój dzielny nacisk. Objawy te najdogodniej przypisano zapaleniu gruczołu krokowego, które miało miejsce wiele lat temu. A gdy jest to wygodniejsze, noszę go również, chociaż od czasu do czasu odwiedzano nieprzyjemne myśli. Co roku robiono USG prostaty. Lekarze nawet nie znaleźli śladu gruczolaka. Kilka lat temu wykonano MRI. Następnie, jak mi wyjaśnili, zobaczyli w gruczole niewielką hiperplastę, ale tak małą, że nie zalecali martwienia się nią.

Następnie postanowił co roku monitorować sytuację za pomocą markerów nowotworowych. Kilka razy to zostało przeprowadzone: wszystkie wskaźniki mieszczą się w dopuszczalnych granicach. A potem pod koniec czerwca dostaję wyniki testów na moich rękach, patrzę, i mam PSA (jest to marker raka prostaty), w tempie od zera do czterech, skoczyłem na siódemkę!

27 czerwca 2012 r. Środa. Nie odkładałem sprawy i od razu poszedłem na wizytę do urologa, dobrego w płatnej klinice i doktora na miejscu, bez kolejki. Czytaj dalej.

Rodzina Krutikoff-Antonov

Chciałbyś zostawić recenzję o naszym leczeniu w Niemczech

Mój mąż ma 73 lata, zawsze był zaangażowany w pracę umysłową, ale fizycznie jest osobą zdrową i aktywną. Mój mąż jest tak zdrowy, że nie ma karty medycznej w klinice okręgowej. Jednak wszystko się dzieje. W maju 2013 r. Mój mąż poczuł ból w nerce. Rozumiejąc stopień zaawansowania choroby nerek, prawie nie przekonała swojego męża do wizyty u lekarza. Urolog przepisał badania krwi, w tym PSA, USG, TRUS i inne testy. Nie chcę opisywać wszystkich naszych wyjazdów do kliniki, regionalnych urologów, zapisów z biopsji, MRI, osteoscintigraphy, ciągłego monitorowania PSA, oczekiwania na wyniki i diagnozę. Można to wyrazić trzema słowami: "podróż udręki". W tym samym czasie, być może najbardziej nieprzyjemną rzeczą jest uświadomienie sobie, że ty i twoje problemy nie są dla nikogo interesujący.

W każdym razie, za opłatą (w większości przypadków) i bezpłatnie, postawiono diagnozę raka prostaty (według Glisson 6 (3 + 3), kontrowersyjne zalecenia dotyczące metod leczenia były mylące.

Wiadomość została wysłana w dniu 01.05.2014.

Nikołaj Iwanowicz Borshevsky

Chciałbym wyrazić głęboką wdzięczność dla Medhaus za doskonałą organizację leczenia raka prostaty w Niemczech.

Spotkanie na lotnisku, dowóz do hotelu, towarzyskie spotkanie z profesorem przeprowadził Belogołowski Jewgienij. Ta osoba jest punktualna, uważna zawsze gotowa do pomocy.

W dniu 10 kwietnia 2013 r. Był operowany w Centrum Prostaty w Dortmundzie przez profesora Trusa. Przeczytaj więcej

Borschevsky Nikolai Ivanovich

Wiadomość wysłana 05.06.2013

Anatolij Markowicz

Minęły dwa tygodnie, odkąd opuściłem spokojne, piękne miasto Dortmund, gdzie miałem udaną operację prostaty. Czuję się dobrze, jest nietrzymanie moczu, ale myślę, że minie. Operacja została przeprowadzona przez profesora, dr Mednauk Michaela Trussa. Chciałbym powiedzieć kilka miłych słów temu człowiekowi.

Na pierwszym spotkaniu zobaczyłem człowieka o uważnych oczach, promieniującego dobrocią i szczerością, człowieka, który zrobiłby wszystko, co w jego mocy, by pomóc mi w kłopotach. Przeczytaj więcej

Wiadomość wysłana 04/30/2013

Soloviev A.V. - lekarz chirurg, Tolyatti

Jestem lekarzem, chirurgiem z 30-letnim doświadczeniem, prowadzę operację chirurgiczną dużego szpitala w Togliatti.

Jeśli chodzi o naruszenie normalnego oddawania moczu, którego byłem już ponad rok, postanowiłem poddać się badaniu. PSA monitorowane od 2008 roku, dane były utrzymywane na poziomie 1 - 1,3, co jest normą. Po raz pierwszy pod koniec 2012 r., Na podstawie opinii doświadczonego urologa, przeszedł analizę pod kątem zgodności wolnej i całkowitej frakcji PSA. Okazało się, że było 8,6 z częstością większą niż 15. Przeszedł biopsję gruczołu krokowego z 10 punktów. W jednym z próbek biopsyjnych 5% jego powierzchni stwierdzono w małym gruczolakoraku akacjowym lub raku.

Określono wskazania do radykalnej chirurgii prostatektomii. Będąc chirurgiem, doskonale zrozumiałem, że taka objętość i złożoność operacji powinny być wykonywane raz w życiu, nawet w doświadczonych rękach pewien procent komplikacji jest nieunikniony. I są bardzo bolesne dla męskiej psychiki: nietrzymanie moczu, dysfunkcja seksualna.

. Wyniki audytu. bardziej niż mnie zszokowało. Przeczytaj więcej

A.V. Sołowow, Togliatti.
[email protected]
+7 927 268 27,52

Wiadomość wysłana w dniu 2012-02-23

Mikhail Anikin, 59, Serpukhov

Minął rok, a raczej 13 miesięcy. i 1 tydzień odkąd miałem operację usunięcia prostaty dla raka gruczołu krokowego w Niemczech. Dopiero teraz mogę powiedzieć, że był to właściwy wybór. A następnie diagnoza raka prostaty brzmiała jak zdanie - "rak prostaty, etap 1, wynik Glisson 3 + 3 = 6".

Rak prostaty był leczony w Centrum Prostaty w Dortmundzie. Mój lekarz i wykonawca operacji był profesorem Michaelem Trussiem, znanym specjalistą w zakresie prostaty w Niemczech. Operacja odbyła się przy pomocy robota da Vinci. Przeczytaj więcej

Anikin Mikhail, Serpukhov

Wiadomość została wysłana 22 stycznia 2013 r.

Dmitry Albertovich, 57 lat, budowniczy, Abakan

Centrum Medyczne Medhouse profesjonalnie zorganizowało leczenie raka gruczołu krokowego w Dortmundzie. Zrobili wszystko w ciągu dwóch tygodni podczas świąt majowych, potrzebowałem tylko jednego dodatkowego tygodnia wakacji.

Było to ważne z punktu widzenia prywatności.

Wyrażam swoją wdzięczność pracownikom Medhouse i doceniam ich poziom kompetencji.

E-mail wysłany 24/05/2012

Andreev A. S. pacjent Moscow

To ważne! Na samym początku chciałbym odnotować: piszę tę recenzję z własnej woli, bez żadnych próśb od organizatorów mojego leczenia w Niemczech, wyłącznie w celu pomocy w podejmowaniu decyzji "ubogich", takich jak ja.

Odpowiem na wszystkie pytania telefonicznie 8 - (926) 574-68-77

O sobie Mam na imię Andrew. Mam 58 lat. Mieszkam w Moskwie.

Start. "Strelnulo" w lecie 2011 roku.

PSA: 07.20.10 - 4.3, 08.30.10 - 6.5. Następnie - biopsja i diagnoza raka gruczołu krokowego, IG 6. Shock. Przeczytaj więcej

Wiadomość wysłana 25/01/2012

Historia przypadku napisana przez małżonka pacjenta (leczenie raka prostaty w Niemczech)

Chcę podzielić się z Wami moją historią o leczeniu raka prostaty. Mam nadzieję, że nasza trudna ścieżka pomoże wielu pacjentom, da im nadzieję na powrót do zdrowia (najwcześniej).

Mój mąż pracuje w firmie transportowej jako zwykły inżynier. Wiek nieco ponad 50 lat. W kwietniu 2009 r. Pogorszyła się choroba przewlekła (dna) męża. W trakcie leczenia ambulatoryjnego lekarz powiatowy przypadkowo w swojej próbie krwi włączył test PSA. Wynik PSA wynosił około 14 lat. Kiedy poszliśmy do urologa w klinice dystryktu, poradzono nam, abyśmy skontaktowali się ze szpitalem w centrum Moskwy. Ale niestety, nie ma szczęścia, skończyło się w szpitalu z dna!

Zostaliśmy zwolnieni na początku listopada 2009 r. Wrócili do kliniki dystryktu, inny terapeuta zamówił test PSA, a wynik był już 19. Chcę zauważyć, że mąż nie odczuwał żadnego bolesnego pogorszenia, żadnego dyskomfortu. Tak jest często w przypadku choroby gruczołu krokowego.

Proces uzyskania skierowań z przychodni okręgowej trwał 1,5 miesiąca. Podam to, abyś w przybliżeniu określił liczbę egzaminów, które musisz wykonać w danym obszarze, aby otrzymać skierowanie - "kartkę papieru" w CDC. Przeczytaj więcej

Wiadomość wysłana w dniu 31.12.2010

Dmitry Kochetov, Moskwa

Drodzy towarzysze w nieszczęściu!

Chcę podzielić się z Państwem doświadczeniem interakcji z Centrum Medycznym "MedHaus" oraz leczeniem (operacją) raka prostaty w klinice urologii prof. Planza in Gladbeck (BRD). Rak prostaty został odkryty przypadkowo w maju 2009 roku. w raczej aktywnej postaci (PSA = 38, aktywność Glissona 3 + 4, wiek 69 lat).

Po egzaminie w Instytucie Herzena nie zaoferowano mi żadnego konkretnego leczenia - "być może hormony, być może radioterapia, na ogół lepiej poczekać, zobaczyć, jak sytuacja się rozwija!". Przeczytaj więcej

Wiadomość została wysłana w dniu 06.2.2009

Nariman Sabirovich, cierpliwy Kazan

Jeśli chodzi o decyzję o operacji na raka prostaty, były 2 opinie - do przeprowadzenia brachyterapii lub usunięcia prostaty metodą endoskopową. Profesor Plants z Düsseldorfu przeprowadził operację w sposób minimalnie inwazyjny, z powodzeniem. Operacja trwała 3 godziny, po operacji zniknęły 4 niewielkie ślady probówek. Drugiego dnia pozwolono im wstać. Zwolniono mnie 12 dnia. Bez konsekwencji. Teraz robię gimnastykę dla mięśni miednicy. Koszt operacji jest akceptowalny - 12200 euro. Podziękowania dla wszystkich organizatorów i personelu kliniki. Specjalne podziękowania dla Lwa Borisowicza, pomógł mi pilnie z wizą.

Wiadomość została wysłana w dniu 19.12.2008

Sadykov Rinat Abdulkhaevich, Nab.Chelny, Russia

Zdałem egzamin w Centrum Diagnostycznym Reglinhausen, odkryłem guz prostaty, na pierwszym etapie zalecono leczenie, pierwsze zastrzyki, a miesiąc później poszedłem do operacji dla profesora Tilla. Dzięki personelowi kliniki za ich wrażliwą postawę i że udało im się zobaczyć to "zarażenie". Specjalne podziękowania dla mojej tłumaczki Aleny Kashirskiej! Do zobaczenia w kwietniu!

Wiadomość wysłana 14.02.2008